Mercat d’Hostafrancs

 • 13411668_1104749722897379_3591052959038293329_o
 • 541570_504128219626202_860937906_n
 • 300293_550234985021516_1033267703_n
 • SomTransparent

Place In Barcelona Category: Food Markets

Profile
Profile
More Info
Photos
Map
Reviews
Related Listing
Franchises
 • The market d´Hostafrancs is a Barcelona municipal market in the neighborhood of the same name, Hostafrancs. Designed by the architect Antoni Rovira i Trias, was inaugurated in 1888 and has undergone several renovations throughout its history. It has a steel structure with exposed brick similar to the other municipal markets built in the late nineteenth century. 

  On the land presently occupied by the market, there was a construction factory which opened at the same time in 1888, which was a twin to the original market. As well in 1888, was the year of the Universal Exhibition hosted Barcelona that highlighted these similar architectural style.

  The original market supplied workers of the old factories that were nearby. The closure of most of these factories was reflected in the activity of a market that, until the 1960s, had wooden stalls.

  Architecture

  The market is made up of three sections, one larger central and two smaller lateral areas.

  At the top of the facade there are iron panels with small openings that allow the passage of air. In the middle of the façade, the central body there is an iron structure in the form of rounded glass inside.

  ————————————————-

  El mercat d’Hostafrancs és un mercat municipal de Barcelona, al barri d’Hostafrancs. Obra de l’arquitecte Antoni Rovira i Trias, va ser inaugurat el 1888 i ha sofert diverses reformes al llarg de la seva història.

  Pertany al grup de mercats que ja han celebrat el centenari. Té una estructura de ferro amb tancament d’obra vista amb l’arquitectura més rica dels mercats municipals construïda a la darreria del segle XIX.

  Idèntic al mercat de la Concepció, el d’Hostafrancs va abastir els treballadors de les antigues fàbriques que tenia als voltants.

  En els terrenys que avui ocupa el mercat hi havia hagut una bòvila. Es va inaugurar el 1888, el mateix any que el Mercat de la Concepció, amb el qual són bessons, i l’any de la primera Exposició Universal que va acollir Barcelona.

  Antigament, en aquest mercat hi solien venir a comprar els treballadors de les nombroses fàbriques que hi havia als voltants. El tancament de la major part d’aquests fàbriques es va veure reflectit en l’activitat d’un mercat que, fins a la dècada del 1960, tenia les parades de fusta.

  Arquitectura

  Obra d’Antoni Rovira i Trias, té una estrucura de ferro amb tancament perimetral d’obra vista. La nau la formen tres cossos, un de central més gran i dos de laterals més petits i de menor alçada.

  A la part superior de la façana hi ha uns plafons de ferro amb petites obertures que permeten el pas de l’aire. A la part mitja de la façana, el cos central hi té una estructura de ferro en forma d’arquets amb vidre a l’interior.

 • Address: Carrer de la Creu Coberta
  Barcelona
  Catalunya
  08014
  Spain
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Leave a Review

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Rate this Place in Barcelona (overall):
  Rate this Place in Barcelona individually for:
  Quality of Products
  Service
  Price vs. Quality

  Drop files to upload


  Please drag & drop the images to rearrange the order

 • View all franchises